Lila

Diagnoosi sokeutta ja vääriä pillereitä, tätäkö se on?

Paljon kehutaan sitä, kuinka Suomessa on hyvä terveydenhuolto ja loistavat mahdollisuudet päästä hoidonpiiriin. Myös köyhimpien. Tämä on osittain totta, osittain täysin vanhentunut mielikuva.

THL:n  mukaan Suomessa kuolee keskimäärin 700-1700 potilasta vuodessa hoitovirheisiin. Tilastot ovat lähinnä vain jäävuoren huippu kaikkien niiden tapausten joukossa, joista valitettavasti Suomessa ei ole riittävän kattavaa ja luotettavaa tilastotietoa. Pääosin nämä pimentoon jäävät tapaukset ovat olleet niitä, joissa hoitovirhe on johtanut potilaan kohdalla lievään ja/tai pysyvään haittaan. Hoitovirheiden kustannukset nousevat miljardin luokkaan vuodessa. Ainoastaan joka kolmas hoitovirhe johtaa jonkinlaiseen seuraukseen, joista yleisimmät ovat huomautus lääkärille/korvaus asianomistajalle.

Ilta-Sanomat kertovat tapauksesta, jossa: Iäkkäälle ja hyvin sairaalle potilaalle oli laitettu nenä-mahaletku ravinnon antamista varten. Letku oli kuitenkin ohjautunut henkitorveen. Potilaalla todettiin myös keuhkokuume. Valvira antoi lääkärille huomautuksen siitä, ettei hän ollut riittävän huolellinen antaessaan lausuntoa röntgenkuvasta. Valviran mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, mikä osuus virheellä oli potilaan menehtymiseen.

Ilta-Sanomat kertovat myös tapauksesta: Lapsella oli erittäin nopeasti etenevä vaikea yleisinfektio, mutta epämääräiset oireet. Valvira huomautti kahta lääkäriä siitä, että heidän olisi pitänyt ryhtyä toimenpiteisiin nopeammin ja toimittaa potilas kiireellisesti asianmukaiseen hoitopaikkaan. Koska infektio oli niin vaikea, on Valviran mukaan vaikea arvioida, olisiko lääkärien nopeammalla toiminnalla kuitenkaan pystytty pelastamaan lasta. Lapsi menehtyi.

Valitettavan yleisiä hoitovirheitä ovat Suomessa myös tapaukset, joissa sydäninfraktipotilasta ei ole lähetetty jatkohoitoon, vaan päästetty sen sijaan kotiin. Mielenterveyspotilasta ei ole otettu tosissaan tämän vihdoin rohkaistuttua hakemaan apua. Liikuntarajotteista potilasta ei käännetä tarpeeksi usein, syntyy painehaava. Intubaatioputki asennetaan väärin, niin että se johtaa suoraan ruokatorveen johtaen potilaan menehtymiseen. Annetaan lääkkeitä kaikkeen ja kaikkiin vaivoihin perehtymättä oireisiin sen suuremmin. 

Lääkäreiksi ovat päässeet myös paljon ulkomaalaisia. Pääosin Ukrainasta, Virosta tai Latviasta tulleita. Lääkärinä toiminen vaatii Valviran myöntämän ammatinharjoittamisoikeuden, jonka pienellä petraamisella kyllä Suomesta saakin. Tästäkin huolimatta Apteekkien mukaan huonoa suomea puhuvat lääkärit kirjoittavat reseptejä, joissa toistuvat tietynlaiset virheet: annostus ja lääkkeen vahvuus. 

Kiire, piittaamattomuus sekä liukuhihna meininki ovat yksi pahimmista ja kalleimmista hoitovirheistämme

Helposti sekaisin menevät vuorokauden/viikon lyhenteet sekä lääkkeiden nimet. Esimerkiksi: thyroxin(kilpirauhaslääke) ja (tylosin) ripulilääke. Amoksisiliini (antibiootti) ja amoksapiini (masennuslääke). Mikrogramma, milligramma vai jotain muuta? Suomessa on ollut ja on tapauksia, joissa väärät lääkkeet tai annostukset ovat aiheuttaneet hengenvaarallisia tilanteita. 

Vastaavanlaisia kömmähdyksiä tosin tapahtuu myös suomalaisilla lääkäreillä, jotka kiireissään yrittävät pysyä terveyskeskuksen/lääkärikeskuksen laatimassa aikataulussa, jossa yhden potilaan kohdalla aikaa on varattu arviolta 10-20minuuttia kerralla. Muutamissa minuuteissa ei ehdi kuin kysyä oireet pääpiirteittäin ja tehdä ripeä johtopäätös siitä, tarvitseeko potilas jonkinlaisen reseptin, lähetteen vai sittenkin pelkkää sympatiaa. On mahdonta hetkessä selvittää esimerkiksi sitä, johtuvatko potilaan sydänoireet todellisesta sydänsairaudesta, kilpirauhasen liikatoimmista vai onko kyseessä psyykkisiin vaivoihin kuuluva paniikkikohtaus, joka aiheuttaa myös sydämentykytyksiä. Monet diagnoosit kattavat samantyylisiä oireita, samoin kuin terveen ja sairaan raja voi olla hyvinkin liukuva. Ammattitaitoinen lääkäri osaa lähettää potilaan jatkotutkimuksiin ehkäisten kuitenkin tämän "pompottamisen" paikasta ja hoidosta toiseen.

Valitettavaa on jos lääkäri määrää ns. väärää lääkettä, menee se asiakkaan piikkiin samoin kuin uudelleen lääkärissä käyminen, mahdolliset jatkotutkimukset ja taas uudet lääkkeet. Kallista ympyrän juoksemista nykypäivänä. Voidaan pohtia kenelle nämä kulut oikeasti kuulusivat? Kuuluisiko Kelan korvata lääkkeet kokonaan jos käy ilmi, ettei niistä ollut apua eivätkä ne olleet juuri potilaan vaivaan tarkoitettuja?

Kieliongelmien syynä ei ole pelkästään yksittäinen lääkäri vaan myös Suomen järjestelmä, joka mahdollistaa tämän kaiken. Meillä ei ole tarpeeksi tarkkaa systeemiä, joka takaisi riittävän taidon niin kielen kuin lääketieteenkin suhteen. Ongelmana on myös Valviran tapa hoitaa asia; Suurinosa kanteluista menee huomautuksella ja "ehkä ensikerralla parempi tuuri" -pään taputuksilla. Mielestäni lääkäri, jonka tekemät hoitovirheet johtavat piittaamattomalla tavalla joko potilaan kuolemaan taikka vaikeaan vammautumiseen, tulisi menettää lupansa automaattisesti ja kantaa siitä huomautusta suurempi vastuu. Kyseessähän on kuoleman -tai vammantuottamus.

Lääkärin ei tarvitse eikä hän voikaan olla täysin virheetön yli-ihminen, mutta tietynlainen tietotaito, sydämellisyys sekä ammattimainen vastuunkanto ovat asioita, joita peräänkuuluttaisin huutomerkin kera. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suuri, vaiettu ja piilotettu ongelma terveydenhuoltoalalla on alan mittava päihdeongelma, jota virallisesti ei ole olemassakaan.

Joka vuosi joukko lääkäreitä, hoitajia ja lähihoitajia menettää työlupansa päihteiden väärinkäytön johdosta.

Päihteiksi lasketaan tässä alkoholi, huumeet ja huumaavat lääkeaineet.

Lääkärit kirjoittelevat reseptejä itselleen ja hoitajat anastavat lääkkeitä lääkevarastoista ja potilaiden lääkeannoksista.

Kun lääkäri on tokkurassa, hänellä on potilaan mielestä kenties huono päivä.

Mikä lienee potilasturvallisuuden taso, jos potilas saa blaseboja ja hoitaja vetää vahvat särkylääkkeet naamariin itse.

Joka vuosi käryää useita...joka vuosi.

Siinä on ilokaasuttelut vain pientä pintaraapaisua.

Hauskaa sinänsä, että jos olet valelääkäri, niin saat tuomion hoitovirheistä, joista virallista lääkäriä ei edes tutkittaisi.

PS. törmäsin taannoin afrikkalaistaustaiseen lääkäriin, joka kenties oli ammattilainen tai sitten ei. Saattoi hän toki olla kotoisin EU-alueelta. Arvio habituksen perusteella. Asia ei kuitenkaan täysin selvinnyt, koska en ymmärtänyt lääkärin puheista kuin noin puolet. Englanti sujui häneltä paremmin, mutta se ei lie tarkoitus, että lääkäriin pyrkivän tulisi olla kielitaitoinen täysimääräistä palvelua saadakseen.

Valtion virkamiehillä on velvoite puhua vähintäänkin jompaakumpaa kotimaista kieltä sujuvasti. Miksi tämä sääntö ei koske myös esim. lääkäreitä?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kuis paljon liikenteessä kuolee virheiden, taitojen vajavaisuuden, päihteiden ja suoranaisen tahallisuuden seurauksena, 250 henkeä.
Kun vertaa sairaalapäiviä ja liikennepäiviä, käy päivänselväksi,

että on ainakin kymmenen kertaa todennäköisempää, että sinut tappaa lääkäri kuin randomi kanssaliikkuja.

Silti liikenne on se mikä puhuttaa, niin ja viina ja tupakka,
tupakkakaan enää hätinään pärjää tappajana terveydenhuollolle.

En pidä terveydehuoltoamme silti tappajapuoskarien temmellyskenttänä, mutta antaa kaikkeen muuhun "tappamiseen" pikkasen mittausuhteita.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Resurssien lisääminen on tässä tilanteessa epätodennäköistä. Mikä siis jää jäljelle? Kansalaisten turha resurssien tuhlaaminen. Kun mahavaivat ovat vaivanneet kolme viikkoa, ei ole syytä lähteä perjantai-iltana päivystykseen. Vaan varata seuraavana arkipäivänä aika vastaanotolle. Kun nyrjäytät nilkkasi, älä soita ambulanssia viemään sinua päivystykseen. Kun kuume jatkuu toista päivää, älä painele vastaanotolle vaan lepää. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Monenlaista ongelmaa systeemissä on, mutta yksi suurimpia on kansalaisten asenne. Meillä toimii suomessa enemmän ja ammattitaitoisempia lääkäreitä kuin koskaan. Silti työtahti lääkäreillä on kiireisempi kuin koskaan, potilaalle on vähemmän aikaa ja valitukset ovat ennätys lukemissa. Missä siis vika?

Toimituksen poiminnat