LilaRahikka

Annetaan hyvän kiertää pahan sijasta, työelämässäkin

Maamme työolosuhteista on kirjoitettu enemmän ja vähemmän. Suuri työttömyys prosentti, ikärasismi, työpaikkakiusaaminen, syrjäytyminen ja yrittäjyys ovat ajankohtaisia aiheita, joiden tiimoilta lähes jokaiselta löytyy jotain sanottavaa. Myös maahanmuuttajien työllistyminen ja koululaisten/opiskelijoiden kesätyö mahdollisuudet puhuttavat.

Onnekkaimpia ovat he, joilla on vakituinen työpaikka ja hyvä työyhteisö. Nämä yhdessä turvaavat toimeentulon ja tulevan eläkkeenkin. Työttömät tippuvat taas kaikkein turvattomimmalle pohjalle. Eräs nainen kirjoittikin internetin keskustelupalstalla siitä, kuinka "pitkäaikais työtön ei kelpaa edes TE-toimiston temppukurssille". Työtön on kuin kirosana nyky-yhteiskunnassa. Se rinnastetaan nopeasti itse aiheutetuksi, työn vieroksumiseksi ja alkoholilla rälläämiseksi. 

On faktaa, että ongelmat alkavat kun ihminen syrjäytyy yhteiskunnasta. Tällöin työnantaja joutuu ottamaan riskin palkatessaan henkilön, jolla on pitkäaikais työttömän ja syrjäytyneen leima otsassaan. Faktaa kuitenkin myös on, että ns "kunnollisista" ihmisistäkin löytyy häiriintyneitä. Esimerkiksi kun hyvässä maineessa ollut perheen äiti taannoin surmasi lapsensa ja tekonsa jälkeen säilöi näiden ruumiit pakkaseen tai kun Kokoomuksen toiminnanjohtaja surmasi raa'asti naisen Laajasalossa.

Syrjintä puhuttaa työpaikoilla ja niiden ulkopuolella

Ikärasismi on ollut monen huulilla. Taloussanomat on kirjoittanutkin osuvasti: " Iän karttuessa esimerkiksi sosiaaliset vuorovaikutustaidot ja näkemyksellisyys kehittyvät. Kokenut pystyy kokematonta paremmin erottamaan, mikä on olennaista". Miksi sitten jopa 40-vuoden rajapyykin ylittäneet ovat huolissaan siitä, onko ikä rasitteena työnhaussa? Onko se?

Nuorilla ei aina mene sen helpommin. Vasta ammattikoulusta valmistunut nuori joutuu melkoiseen pyöritykseen astuessaan työelämään. Omat oikeudet ja velvollisuudet ovat hakusessa samalla, kun työnantajat kyselevät haastattelussa naisilta suoraan, onko tulevaisuuden suunnitelmissa raskaus ja perhe-elämä. Pitäisi olla työkokemusta, useaa eri pätevyyskorttia sekä hyvä elämäntilanne. TE-toimiston uhkaama karenssi ja sosiaalitoimiston toimeentulotuki ovat monen päänvaivana etenkin siinä vaiheessa, kun kaikki ei sujukaan odotusten mukaan.

Työtehtäviin henkilö palkattaessa tulisikin huomioida iän, ulkonäön tai muiden pinnallisten seikkojen sijaan kokonaisuus. Oikein ratkaisu olisi palkata tehtävään pätevin ja sopivin henkilö, jonka voidaan katsoa suoriutuvan tehtävistä parhaiten. Mitään kunnollista syytä ikäsyrjintään ei ole, vaan asia on melkoinen paradoksi. Vanhemmilta puuttuu osittain koulutus, nuorilta taas työkokemus. Tosin vanhemmilta löytyy ns hiljaista tietoa, nuorilta innostusta sekä raikkautta uusia asioita kohtaan. 

Työttömyyden ollessa korkealla, ovat osa yrittäjistä alkaneet käyttämään tilannetta omaksi edukseen. Räikeät erottamiset, suuret työtaakat, kohtuuttomat työajat, palkan maksamatta jättäminen sekä joustamattomuus piinaavaat joitain työntekijöitä. Suurin osa tapauksista jää kokonaan pimentoon, osa taas ottaa yhtyettä liittoon taikka työsuojelupiiriin.

Esimerkkinä täysin tuore tapaus Tampereen siivous firmasta, jossa toukokuun lopulla työnsä aloitti eräs parikymppinen nuori. Puolitoista viikkoa työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen sopimus purkaantui seuraavien tekstiviestien yhteydessä, kun työntekijä ei pystynyt tulemaan töihin alle 24h:n varoitusajalla. Tämmöisiä varoitusaikoja ei myöskään työsopimuksessa ollut sovittuna.

Työnantaja: "Hei. Sinulla on huomenna ja perjantaiana työpäivä. Huommenna klo 10.30 ****kadulle. Tule sinne......" (Viestistä poistettu kohteeseen sisältyvää infoa. Viesti lähetty keskiviikkona kesken työpäivän).

Työntekijä: "Olen pahoillani, olen kerennyt sopimaan omia asioitani huomiselle. Ma, ke, perjantai oli sovittuja työpäiviä"

Työnantaja: "Ei tarvitse sitten töihin tulla jatkossa. Tee tämä päivä ja jätä toimiston avaimet pöydälle. Laitan ilmoituksen työsuhteen päättymisestä sinusta johtuvista syistä TE-toimistoon. Saat vielä karenssin kaupan päälle."

Jokainen voi omilta osin vaikuttaa työpaikkansa yhteishenkeen ja hyvinvointiin.  Työnantajat ja työntekijät ovat lähes yhtä suuressa roolissa, kun puhumme työpaikkojen ilmapiiristä sekä hyvistä käytöstavoista. Näihin kuuluvat muun muassa joustaminen, toisen ihmisen kunnioittaminen sekä ristiriitojen asiallinen selvittäminen. Kiusaaminen ei ole vain koulujen ongelma, myös me aikuiset osaamme sen. MTV onkin julkaissut useamman työpaikkakiusatun tarinan, joista hyvin käy ilmi kiusaamisen seuraukset: itsetunnon heikkeneminen, stressi, ongelmien heijastuminen yktyiselämään, masennus, unettomuus ja monet muut oireet. 

Yhdessä voimme rakentaa parempia työyhteisöjä. Juuri sinä voit olla hyvä työntekijä, yrittäjä, harjoittelija tai työnantaja. Asenne ratkaisee hyvin pitkälle, kun puhumme työllisyyden tulevaisuudesta.

Annetaan hyvän kiertää pahan sijasta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jukka Laine

Miltä Sinusta kuulostaa työantajan vinkkelistä, jos koeajalla oleva työntekijä laittaa tekstarin, en nyt ehdi töihin kun olen sopinut omia menoja?

Ehkä työntekijän kannattaisi soittaa pomolle ja keskustella asiasta tekstiviestien sijaan seuraavassa työpaikassa.

Käyttäjän LilaRahikka kuva
Lila Rahikka

Ihan mielenkiintoinen näkökulma sinänsä, mutta kun ottaa huomioon, että tässä tapauksessa työnantaja oli itse vielä kehoittanut työntekijäänsä sopimaan lääkäri ym menot torstaille, koska tämä oli vapaapäivä. Työntekijä teki näin, joten on kohtuutonta keskiviikko iltapäivänä vain ilmoittaa, että torstaina tulet sittenkin töihin. Ihmisillä on muutakin elämää kuin työt ja se on luonnollista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos työpäivät on ennalta sovittuja pitäisi kummankin osapuolen kunnioittaa sovittua. Ja jos sitten syystä tai toisesta halutaan sovittuun muutoksia, pitäisi se tehdä yhdessä keskustellen, ei niin että vaikkapa pomo lähettää tekstiviesti, että huomenna sinun pitäisi olla siellä tai täällä. Kyllä tuo pomo tuossa ensin mokasi, hänen olisi pitänyt soittaa työntekijälle ja kysyä onnistuuko, ei vain ilmoittaa, että vaikka toisin sovimme teet nyt näin . Toki jos työntekijä olisi ollut vähän valppaampi olisi hänkin voinut ottaa aktiivisen selvittäjän osan itselleen.

Jukka Laine

Jokin meni pieleen koeajalla jos noin käy. Uhriutumisen sijasta kannattaa ottaa seuraavalla kerralla puhelin käteen ja soittaa pomolle ja keskustella asioista.

Usein siellä taustalla on muutakin. Vaikuttaa asenneongelmilta puolin ja toisin. Varsinkin jos asenne on tyyliin: minulla on sitten omaakin elämää. Itsestäänselvyyksiä ei kannata esimiehelle kertoa myöskään. Fudut tulee koeajalla jos vaikuttaa ettei sopeudu ja ole joustava vaan asenne on ''mulla oma elämäkin''.

Jos on sovittu lääkärikäynti ei kannata tekstailla: Mulla on näitä omia juttuja, joten en tule töihin. Ensi kerralla: Hei, minulla on varattu lääkäriaika, josta puhuimme aiemmin, joten sopiiko että menen sinne?

Toimituksen poiminnat