Lila

Suomi leikkaa kehityksestään: opintotukikuukaudet pienenevät

Iltalehti uutisoi 11.05.2017, että hallitus tulee jälleen leikkaamaan opintotukia. Tällä kertaa vuorossa olisi uusien yliopisto -ja korkeakouluopiskelijoiden vuoro: Tukiaika lyhenisi noin parilla kuukaudella. Samalla kannustetaan opiskelijoita lainan ottamiseen: Kelan myöntämän opintolainan korko pienenee nykyisestä seitsämästä prosentista neljään prosenttiin. Toimeentulotukea ei myöskään heru ilman, että laina olisi nostettu kokonaisuudessaan. 

Opiskelijoita kannustetaan työntekoon opiskeluiden yhteydessä, joka on ristiriidassa hallituksen päätöksen kanssa. Mikäli opiskelija työllistyy suurtyöttömyydestä huolimatta, myös hänen arkensa muuttuu. Työajat, jotka sijoittuvat pääsääntöisesti joko iltaan tai viikonlopuille, on opiskeuihin käytettävästä ajasta pois. Kaikille kursseille ei välttämättä ehditä ja vaativiin tentteihin valmistautuminen jää vähemmälle. Samalla hallitus leikkaa tukikuukausia ja näin hoputtaa valmistumista. Lopputuloksena ovat nippanappa valmistuvat, stressin takia opintonsa lopettavat sekä velkaantuva tai vanhempiensa lompakolla oleva nuoriso. 

Suomi leikkaa kehityksestään edeten kohti USA:n mallia, jossa opiskelu todella maksaa ja tapahtuu täysin laina/rahoitus pohjaisesti. Parhaimmassa asemassa ovat nuoret, joiden vanhemmat pystyvät rahallisesti tukemaan lapsensa opintoja sekä nuoret, joiden on onnistunut säästämään pieni pesämuna tulevia opintovuosiaan varten. Opiskelijoilla ei tarvitse olla rahaa käydäkseen viikonloppuisin viihteellä tai asuakseen leveästi. On täysin ok, että elämässä on jakso, jolloin ravintolaillat ja matkustelu ovat työssäkäyvien etuoikeus. Nykytahtia edeten hallitus tulee tosin lisäämään eriarvoisuutta, köyhyyttä ja kouluttamattomuutta. Edellä mainitut kulkevat käsikädessä huonon syntyvyyden, mielenterveysongelmien ja päihteiden väärinkäytön kanssa. Siihen miksi Jenkeissä on slummialueita ja rankkoja asioita liittyen yhteiskuntaan on syynsä.

Suomen opintotukijärjestelmä sekä, niin työssäkäyvien kuin työttömienkin, koulutustaso on rikkaus, jota tulisi vaalia. Kouluttautuminen ja koulussa menestyminen ruokkivat myös itsetuntoa ja tunnetta siitä, että "tämän minä osaan, tätä minä haluan tehdä". 

On selvää, että suurinosa suomalaisista ei halua luopua eduistaan, yhdestäkään eurosta, yhteisen hyvän vuoksi. Meillä kuitenkin on ihmisryhmiä, erittäin hyvin tienaavia palkansaajia ja asioita, joiden kohdalla verotuksen lisääminen ja leikkaukset olisivat sopivampia. Ottaen huomioon myös sen, että opiskelijat ovat ainoita tukien saajia, joiden vaaditaan ottavan lainaa ennen toimeentulotuen saamista esimerkiksi kesäkuukausien ajalta tai kun rahat eivät riitä edes peruselämiseen.  Opiskelijoilla tulisi jatkossakin olla mahdollisuus peruselämiseen ilman pakottavaa velkaantumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nythän on Ps Terho Ministerinä yhdessä G-Laasosen kanssa ?
Ministerivaliokunnassa Sipilä,Soini,Orpo yhdessä päättänyt tuon ?
Kepu 49,PS 39,Kok 38.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Samalla kannustetaan opiskelijoita lainan ottamiseen: Kelan myöntämän opintolainan korko pienenee nykyisestä seitsämästä prosentista neljään prosenttiin. Toimeentulotukea ei myöskään heru ilman, että laina olisi nostettu kokonaisuudessaan."

Mikäli opiskelijalla on luottohäiriömerkintä, hän ei saa opintolainaa ja tällöin hän on oikeutettu toimeentulotukeen.

Asiasta tarkemmin muun muassa Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkärissä

Käyttäjän LilaRahikka kuva
Lila Rahikka

"Maksuhäiriö ei enää syyslukukaudesta 2017 alkaen estä opintolainan valtiontakauksen saamista. Jos olet aiemmin hakenut lainatakausta etkä ole maksuhäiriön vuoksi saanut sitä, hae takausta verkossa opintotuen muutosilmoituksella (tai uudella opintotukihakemuksella, jos et vielä saa opintotukea). Voit hakea opintolainan valtiontakausta 1.8.2017 jälkeiselle opiskeluajalle maaliskuusta 2017 alkaen. Jos olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa, sinun ei tarvitse hakea lainatakausta, koska se myönnetään automaattisesti."

http://www.kela.fi/opiskelijoiden-tukien-muutokset

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valtio ei takaa että saat työpaikan valmistuessasi. Eikä pankki unohda velkaasi eikä korkoja siihen.
Jos teet työtä edes vähän on Kela viemässä rahasi perintätoimiston kautta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Jos blogisti on Perussuomalaisten nuorten jäsen, tässähän olisi oiva paikka poliittiselle performanssille: ex-puheenjohtaja makaamassa eduskuntatalon portailla, ja siellä hallitusta kuvaava, isovatsainen, frakkiin ja kunniamerkkeihin pukeutunut mies ruoskii häntä huutaen "syödä saat kunhan otat lainaa" ja "luennoille pääset, jos maksat lukukausimaksun 12 000 euroa". - Idea on vapaasti käytettävissä ilman korvausta.

Itse blogikirjoituksen huolimaton kieliasu hieman häiritsee, joten seuraavalla kerralla parempaa oikolukua, kiitos.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nuo leikkauksethan on seurausta Vanhasen II-hallituksen toimista.
Kepu,kok,Rkp,vihreät-07-11

Koulu-uudistus/julkisenpuolen velat/säästöt.

Edm.hallitus tilasi -07 ja -11 hallitusohjelmiin USA konsuttifirman McKinseyn opastamaan miten ne tehdään
Muistio-10
Koulutus
1) Yritysten aseman vahvistaminen yliopistohallinnossa
2) Opinto-oikeuden ajallinen rajoittaminen opiskeluaikojen lyhentämiseksi
3) Korkeakoulutuspaikkoja kohdentaminen yritysten mahdollisille kasvualoille
4) Opintoseteli
5) Opetuksen maksullisuus muualta tuleville ja hitaasti valmistuville
6) Yliopistovirkojen lakkauttaminen
7) Venäjän ja kiinan kielten opetuksen lisääminen

Toimituksen poiminnat