Lila

Kun diagnoosit ovat liukuvia ja haittavaikutukset tabu

Suomi on maa, jossa lääkehaitoista ei puhuta julkisesti. Maa, jossa lääkärit eivät ota aina todesta potilaan saamia haittavaikutuksia. Olemme kehittynyt yhteiskunta, joka kuitenkin popsii masennuslääkkeitä unohtaen kriittisyyden lääkesuosituksia luodessa.

Fimea ylläpitää rekisteriä ilmoitetuista lääkkeiden haittavaikutuksista. Rekisteri perustuu pääosin lääkäreiden sekä apteekkihenkilökunnan tekemiin ilmoituksiin havaitsemistaan lääkehaitoista. Myös potilaat voivat nykyään tehdä omatoimisesti ilmoituksia. Fimea on muistuttanut, ettei kyseessä ole kattava rekisteri eikä sen ole sellainen tarkoitus ollakaan. 

Lääkkeet uudistuvat ja muuttuvat jatkuvasti. Tulee rinnakkaisvalmisteita, täysin uusia lääkkeitä sekä uusia vaikuttavia ainesosia. Lääkäreiden on lähes mahdoton pysyä kaikista täysin kartalla etenkin tällaisina aikoina, kun kaikesta leikataan ja potilaisiin käytettävä aika on pääosin kymmenen ja kahdenkymmenen minuutin välimaastosta.

Vauvat saavat 3kk iässä valtavan rokotekattauksen kerralla. Säästösyistä rokotteita ei jaksoteta eri viikoille, ellei vanhemmat tätä halua pyytää. Kolme kuukautisen rokote sarjaan kuuluu rotavirus, DTaP-IPV-Hib sekä pneumokokkirokote. Vanhempien ryhmissä sekä keskustelupalstoilla käy keskustelun kuhina. Harva tuntee saaneensa rokotteista, niiden hyödyistä, haitoista ja vaikutustavasta, tarpeeksi tietoa. Yleisimpiä kysymyksiä taitavat olla: Miten teidän vauvat reakoi? Onko rota kannattava ottaa, sillä sehän on rokoteohjelmassa uusi tulokas ja aiheuttaa herkkävatsaisille valtavat kivut? Voiko jaksottaa? Mitä jos..? 

Vanhuksilla ongelmia tulee herkästi lääkkeiden yhteisvaikutuksista, joita on lähes mahdoton kirjata rekistereihin. Vanhus, joka tarvitsee esimerkiksi marevan lääkityksen, kilpirauhasen toimintaan thyroxinin, verenpaine lääkkeitä, unilääkkeen, nesteenpoistolääke furesin ja liudan muita vielä siihen päälle.. Kun oireita ja haittavaikutuksia tulee, on mahdotonta sanoa johtuvatko ne lääkkeiden yhteisvaikutuksesta, tietyn lääkityksen sopimattomuudesta, vanhuksen fyysisestä tai psyykkisestä kunnosta vai puhkeamassa olevasta sairaudesta. Esimerkiksi alzhaimerin tauti aiheuttaa sairastuneelle aluksi psyykkisia oireita, samoin tietyt lääkkeet saattavat laukaista haittavaikutuksena depression. Vanhusen hakeutuessa vastaanotolle, on lääkärillä  aikaa vain muutamia minuutteja haastatella potilasta, jolloin alakuloa helposti aletaan lääkitä masennus -ja unilääkkeillä. Jotain helpostustahan on saatava ja yksinäinen vanhus voi kuvitella itsekin sairastuneensa psyykkisesti, vaikka oireet tulisivatkin muualta. Jos ja kun lääkkeitä aletaan sitten tarkistamaan ja vaihtamaan, jotta haittavaiktukset pienisivät, joudutaan jälleen testaamaan uusia yhdistelmiä ja annoskokoja.

Influenssarokote lienee kiistellyin tapaus. Tarpeellinen, turha vai jotakin muuta? Vuonna 2012 rokote nousi otsikoihin narkolepsia tapausten takia. Nykyinen rokote ei toiminutkaan toivottulla tavalla ja usea sen ottanut sairastui influenssaan tästä huolimatta. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) arvioikin, että ikääntyneille influenssarokote on antanut tällä kaudella toistaiseksi vain 30-prosenttisen suojan valtaviruksena kiertävää, A(H3N2)-viruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Aamulehden otsikoissa viltahti uutinen siitä, kuinka jokainen hoitaja tullaan rokottamaan vastaisuudessa influenssan varalta ja velvoittamaan koko ammattikunta tähän. Rokotteen testaus ja sen toimintavan tietäminen ovat vielä keskeneräisiä. Tänä päivänä rokote jakaa maamme kansalaiset kahtia: vastustajiin ja kannattaviin.

Kilpirauhaspotilaita piinaa lääkehoidon huono saatavuus. Lievissäkin vajaatoiminnan tapauksissa potilas kärsii oireista, joihin kuuluu väsyneisyyttä, uupumusta, hiusten lähtöä ja selittämätöntä painon nousua. Verikokeissa arvot saatavat kuitenkin olla lähellä viitearvoja, jolloin lääkäri joutuu arvioimaan thyroxin lääkityksen tarpeen. Lääketiede suhtautuu ristiriitaisesti lievien oireiden lääkitykseen, vaikkakin tiedossa on, että vajaatoimintaa voi sairastaa, vaikka kilpirauhaskokeet eivät anna selkeää viitettä tähän. Osa lääkäreistä määrää oirehtivalle pienimmän mahdollisen annoksen thyroxinia, osa taas suosittelee luontaistuotteita sekä ruokavaliohoitoa ja yksi osa diagnosoi oireet psyykkisiksi. Kilpirauhassairauksista kärsivät kokevat lääkäreiden tietotaidon huonoksi. Kilpirauhasliitto on jo kahteen otteeseen vedonnut Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -johtoryhmään, jotta kilpirauhasen vajaatoiminnasta laadittaisiin Käypä hoito -suositus potilasohjeineen. Liitto on sitä mieltä, että perusterveydenhuollon asiantuntemus on puutteellista vajaatoiminnan diagnosoinnissa ja hoidossa.

Masennus -ja ahdistuslääkkeiden turha määrääminen potilaille saattaa olla tuhoisaa. Lääkkeet vaikuttavat aivotoimintaan ja koukuttavat itseensä. Rajuimmissa tapauksissa tabletit muuttavat henkilön persoonallisuutta suuntaan jos toiseen. Vahvimpiin masennus lääkkeisiin on kirjattu haittavaikutuksina mahdollinen itsemurha ajatusten kasvaminen, sekavuus ja ahdistuneisuuden paheneminen. Masentuneisuuden takana voi olla täysin oikea masennus, psyykkinen sairaus, mutta ennen diagnoosia tulisi sulkea pois myös muut mahdollisuudet: vitamiinien/kivennäisaineiden puutostilat, kilpirauhasen vajaatoiminta, alzhaimer, toisten lääkkeiden haittavaikutukset jne. Oikean masennuksen hoito tulisi kyseenalaistaa ja uudistaa, jotta lääkkeet päätyisivät ainoastaan heille, jotka niitä todella tarvitsevat. 


Lähteet:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-n...
http://www.talouselama.fi/uutiset/laakebisnes-kasvaa-suomessa-asiantunti...
http://www.kaleva.fi/juttutupa/muut/suurin-osa-popsii-masennuslaakkeita-...
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/uusi-laki-tuo-hoitajille-pakkorokotukse...
http://www.alzheimerinfo.fi/oireet/kaeytoesoireet-lisaeaentyvaet-alzheim...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74939-flunssarokote-yhdistetty-13-ihmis...

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005032968.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Marko Parkkola

Yleensä suomenkielinen haittalistaus on melko suppea, mitä taas esimerkiksi drugs.comista saa lukea. Itse ihmettelin, kun aloin saamaan järkyttäviä hermokipuja käsiini ja jalkoihin aloitettuani reumalääke Aravan käytön. Amerikkalaisilta sivuilta löysinkin sitten tiedon, että lääke saattaa aiheuttaa hermokipuja raajoihin. Silti otan mieluummin lääkettä, kuin annan taudin tehdä omiaan.

Toimituksen poiminnat