LilaRahikka

Ei pakottamalla, vaan motivoimalla

 

Hallitus keskittyy potkimaan työttömiä persuksille, uhkailemaan karensseilla ja kertomaan, että ihan mitä tahansa työtä on haettava; Vaikka sitten väkisin. Työnantajan tuskailevat lukemattomien epäpätevien massahakemusten keskellä miettien, kannattaako työntekijöitä jatkossa hakeakaan  mol.fi -sivuilta. Hakemuksia tulee satoja, päteviä tästä luvusta vain muutama. Ammattikorkeasta valmistunut nuori haaveilee opintolainan lyhennyksistä ja urasta, kunnes joutuukin hakemaan pakotettuna täysin erilaiseen tehtävään. Koulutus on kuin vessasta alas vedetty, kun restonomina päädyt kaupan kassalle tai paikalliseen räkälään tarjoilemaan. Samalla ammattikoulusta valmistuneet jäävät jalkoihin, kun ylemmällä koulutusasteella olevat marssivat heidän ylitseen. 

Erityisesti nuorten syrjäytymistä ja työttömyyttä olisi hyvä ennalta ehkäistä ajoissa. On hullunkurista, kuinka työttömänä saa enemmän tukia, kuin täyspainoisesti opiskelemassa oleva opiskelija. Iltalehdessä koreilevat elämäntapa työttömät eivät joudu ottamaan lainaa ja porsaanreikiä systeemistä löytyy aina, mutta kun haluat kouluttautua luodaksesi uran, on lainan ottamiseen oltava valmis. Tätä perustellaan sillä, että opiskelu on oma valinta - työttömyys ei. 

Ideologisesti työttömien määrä on loppujen lopuksi niin pieni, ettei työpaikat saati motivaatio uudella aktiivimallilla nouse eikä halpatyövoima pätkäsopimuksineen vähene. Syrjäytymisen riski on suurimmillaan nuorella, joka on jäänyt ilman koulu -tai työpaikkaa. Yleensä töitä on mahdotonta löytää, mikäli alla on vain peruskoulu tai kesken jäänyt toinen aste eikä juurikaan työkokemusta. Nuoria, miksei vanhempiakin, pitäisi kannustaa opiskelemaan mahdollisemman korkeasti alalle, joka motivoi kehittämään itseään. Yrittämisestä ja yrityksen perustamisesta saisi olla ulottuvilla enemmän tietoa: kursseja, ohjausta, neuvoja. TE-toimiston yrittäjyyskussien hakijamäärät ovat tietyillä paikkakunnilla korkeat, joten kiinnostusta selkeästi löytyy.

Kunnianhimo, laaja osaaminen ja hyvä itsetunto vievät eteenpäin. Laadukas opinto-ohjaus sekä yksilöllisten taitojen löytäminen heti peruskoulusta lähtien auttaisi eteenpäin. Paitsi yksilöä, myös yhteisöä. Uskoisin tämän vähentävän myös päihde -ja mielenterveysongelmia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä kaikkien ihmisten on pakko herätä siihen, että jatkuvaa ja varmaa työpaikkaa ei enää ole, jolloin joudutaan elämään jatkuvassa epävarmuuden tilassa.

Enemmän on osa-aikaisia ja pätkätöitä. Epävarmuus poistuu, kun Suomi alkaisi purkamaan byrokratiahimmeleitä oikeasti, verotusta ja antamaan oikeasti joustoa mihin tahansa asiaan ja sillä Suomi saisi oikeasti firmoja tulemaan ja sitä kautta työpaikkoja.

Toimituksen poiminnat